Racuszki drożdżowe

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Puszyste racuszki. Fajne nie tylko na obiad dla dzieci, ale sprawdzą się też jako bardziej sycąca przekąska na dziecięcych przyjęciach urodzinowych. Z tej porcji wyjdzie około 15 racuszków o średnicy 5 cm. Można usmażyć wcześniej (włożyć do żaroodpornego naczynia i do ciepłego piekarnika) i wyjąć przed samą imprezą.

– 2,5 szklanki mąki (ja używam zwykłej pszennej)
– 2 jajka
– 1,5 szklanki ciepłego mleka
– 2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
– 1 opakowanie drożdży instant
Do mąki dodaj drożdże. Ksylitol rozpuść w ciepłym mleku. Wymieszaj dokładnie. Dodaj jajka. Znowu wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-60 minut (w misce przykrytej ściereczką kuchenną). Smaż małe placuszki na jak najmniejszej ilości oleju dobrego tłuszczu (np.masła klarowanego).  Możesz dodać owoce, polać śmietaną dodać domowego dżemu lub mojego Kremu czekoladowego z awokado i bananów

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2020/02/racuszki-drożdżowe.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/tm_pb_image][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]