Racuszki drożdżowe

Racuszki drożdżowe

Puszyste racuszki. Fajne nie tylko na obiad dla dzieci, ale sprawdzą się też jako bardziej sycąca przekąska na dziecięcych przyjęciach urodzinowych. Z tej porcji wyjdzie około 15 racuszków o średnicy 5 cm. Można usmażyć wcześniej (włożyć do żaroodpornego naczynia i do ciepłego piekarnika) i wyjąć przed samą imprezą.

– 2,5 szklanki mąki (ja używam zwykłej pszennej)
– 2 jajka
– 1,5 szklanki ciepłego mleka
– 2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
– 1 opakowanie drożdży instant
Do mąki dodaj drożdże. Ksylitol rozpuść w ciepłym mleku. Wymieszaj dokładnie. Dodaj jajka. Znowu wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-60 minut (w misce przykrytej ściereczką kuchenną). Smaż małe placuszki na jak najmniejszej ilości oleju dobrego tłuszczu (np.masła klarowanego).  Możesz dodać owoce, polać śmietaną dodać domowego dżemu lub mojego Kremu czekoladowego z awokado i bananów