Zupka buraczkowa

Zupka buraczkowa

Jednym słowem: barszczyk. Pierwszy barszczyk dla maluszka.

Buraczki, to samo zdrowie. Są bardzo dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego, witamyny C, beta-karotenu, wapnia i żelaza. Kwas foliowy bierze udział w tworzeniu nowych krwinek. Ogólnie można powiedzieć, że buraczki wzmacniają organizm.

– pół dużego buraka lub 1 mały (sprawdzić wagę)
– tyle samo marchwi (gramatura)
– 1 mały ziemniak
– 1 łyżka masła lub dobrego, nierafinowanego oleju roślinnego
– opcjonalnie 2-3 łyżki mleka (może być krowie lub modyfikowane) lub jogurtu naturalnego lub śmietany

Buraka, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na parze, w wodzie lub pieczemy z odrobiną tłuszczu w piekarniku -do miękkości. Na koniec blendujemy z wodą (jej ilość zależy od konsystencji jaką Twoje dziecko preferuje). Na koniec dodajemy wybrany tłuszcz i ewentualnie śmietanę, mleko lub jogurt. Możemy też dodać koperek, zieloną pietruszkę lub inne zioła.

Smacznego!