Budyń z suszonych moreli

Budyń z suszonych moreli

Na początek takie zdjęcie… chyba lepszej rekomendacji nie trzeba 🙂 To talerze moich dzieci, które pierwszy raz jadły ten budyń. W moim repertuarze do tej pory królował budyń kakaowy (z dużej ilości prawdziwego kakao), ale wpadł mi do głowy pomysł na budyń o smaku słodkich suszonych, niesiarkowanych moreli!

-6 suszonych brązowych moreli
-500 ml mleka świeżego
-100 ml wrzącej wody
-2-3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)

Morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut do rozmiękczenia. Podgrzewamy 400 ml mleka. Blendujemy zalane morele. W 100 ml zimnego mleka rozpuszczamy skrobię. Wlewamy do gorącego mleka papkę morelową, mieszamy i dodajemy skrobię wymieszaną z mlekiem. Całość chwilę gotujemy aż będzie gęsta. Wystarczy na dwa duże, głębokie talerze.