Bułeczki graham dla dzieci

Bułeczki graham dla dzieci

Mam nadzieję, że ten prosty przepis zachęci Cię do samodzielnego pieczenia- jeśli do tej pory nigdy nie piekłaś bułek. Skorzystałam z przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/bardzo-puszyste-buleczki , jednak zamiast pszennej mąki użyłam także mąki graham.

  • 1 szklanka letniego mleka (nie z kartona, tylko świeżego z butelki)
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka roztrzepane
  • 2 szklanki mąki graham
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant

Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim lekko masło. Do misy miksera wsypałam mąkę i wymieszałam z cukrem i drożdżami. Dodałam letnie mleko z masłem i roztrzepane jajka. Wyrobiłam kilka minut i pozostawiłam masę w misie (przykrytą ściereczką) na blacie kuchennym na około 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i uformowałam bułeczki (wyszło mi 11). Pozostawiłam na kolejną godziną (także przykryte ściereczką). Każdą bułeczkę trzeba posmarować roztrzepanym dodatkowym jajkiem i wstawić blaszkę do piekarnika. Piecz max. 20 minut w 180 stopni bez termoobiegu.