Bułeczki graham dla dzieci

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Mam nadzieję, że ten prosty przepis zachęci Cię do samodzielnego pieczenia- jeśli do tej pory nigdy nie piekłaś bułek. Skorzystałam z przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/bardzo-puszyste-buleczki , jednak zamiast pszennej mąki użyłam także mąki graham.

  • 1 szklanka letniego mleka (nie z kartona, tylko świeżego z butelki)
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka roztrzepane
  • 2 szklanki mąki graham
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant

Mleko podgrzałam i rozpuściłam w nim lekko masło. Do misy miksera wsypałam mąkę i wymieszałam z cukrem i drożdżami. Dodałam letnie mleko z masłem i roztrzepane jajka. Wyrobiłam kilka minut i pozostawiłam masę w misie (przykrytą ściereczką) na blacie kuchennym na około 2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i uformowałam bułeczki (wyszło mi 11). Pozostawiłam na kolejną godziną (także przykryte ściereczką). Każdą bułeczkę trzeba posmarować roztrzepanym dodatkowym jajkiem i wstawić blaszkę do piekarnika. Piecz max. 20 minut w 180 stopni bez termoobiegu.

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSCF1776.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]