Cynamonowa owsianka z bananem i kakao

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Owsianka ma bardzo dużo zalet, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Owies jest świetnym źródłem błonnika i spożywany regularnie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiegając zaparciom.

Zamiast zwyczajnej owsianki na mleku, która z czasem może się dziecku znudzić proponuję zaserwować owsiankę tropikalną 🙂 Zamiast banana można wkroić np. melona.

 

  • 200 ml mleka (krowiego lub roślinnego) lub wody
  • 5 łyżeczek płatków owsianych (błyskawicznych- całych lub dodatkowo zmielonych)
  • 1 banan
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 12-18%

 

Do mleka/wody wrzuć płatki owsiane i gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj banana pokrojonego w kostkę, cynamon, kakao i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Jak owsianka będzie miała temperaturę odpowiednia do jedzenia możesz dodać śmietanę.

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSCF1962.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]