Cynamonowa owsianka z bananem i kakao

Cynamonowa owsianka z bananem i kakao

Owsianka ma bardzo dużo zalet, zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Owies jest świetnym źródłem błonnika i spożywany regularnie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiegając zaparciom.

Zamiast zwyczajnej owsianki na mleku, która z czasem może się dziecku znudzić proponuję zaserwować owsiankę tropikalną 🙂 Zamiast banana można wkroić np. melona.

 

  • 200 ml mleka (krowiego lub roślinnego) lub wody
  • 5 łyżeczek płatków owsianych (błyskawicznych- całych lub dodatkowo zmielonych)
  • 1 banan
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany 12-18%

 

Do mleka/wody wrzuć płatki owsiane i gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj banana pokrojonego w kostkę, cynamon, kakao i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Jak owsianka będzie miała temperaturę odpowiednia do jedzenia możesz dodać śmietanę.