Chleb graham

Chleb graham

Już w 9 miesiącu możemy podawać niemowlętom niewielkie ilości pieczywa. Od początku należy obserwować dziecko jak reaguje na pieczywo, a raczej na zawarty w nim gluten. Radzę od początku podawać chleb pełnoziarnisty (pszenny lub żytni), zamiast słodkich, maślanych bułeczek. Nie przyzwyczajajmy dzieci od początku że pieczywo ma być słodkie, bo przecież lekko kwaśny, naturalny chleb na zakwasie jest równie smacznym posiłkiem.

Pieczywo kupne zawiera często duże ilości soli lub powstaje z pomocą substancji spulchniających. Warto poszukać w swoim sąsiedztwie piekarni używającej zakwasu i pielęgnującej stare, dobre receptury. W diecie maluszka i małego dziecka duża ilość białej maki (białego pieczywa) może powodować zaparcia.

Z tej porcji wychodzi jeden duży chleb (forma ,,keksówka” ponad 30 cm, albo 2 małe keksówki)

– 400 g mąki pszennej typ 650 (np. Pełne Ziarno Lubella)
– 400 g mąki pszennej typ 1850 Graham
– 600 ml wody źródlanej lub zwykłej
– słonecznik jako dodatek
– otręby pszenne do posypania
– margaryna do posmarowania formy
– 300 g zakwasu chlebowy (podejrzyjcie np. tutaj http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,727.html) przepis p.Ewy jest na 1 kg zakwasu, proponuję codziennie dodawać po 50 g mąki i 50 ml wody

-opcjonalnie sól (1-2 łyżeczki)

Wlewamy wodę do misy robota kuchennego, dodajemy mąkę (najlepiej wcześniej połączyć obie mąki). Mieszamy parę minut. Dodajemy zakwas do misy. Mieszamy parę minut, po czym odbieramy około 300 g masy chlebowej (wkładamy do słoika- w wieczku muszą myć dziury, które można zrobić np. gwoździem, żeby zakwas oddychał , zamykamy i wstawiamy do lodówki. Przed kolejnym robieniem chleba taki zakwas musimy wcześniej wyjąć z lodówki na minimum 2 h). Możemy dodać troszkę soli (15 g), albo zrezygnować z niej całkowicie. Formę/formy smarujemy dokładnie margaryną, obsypujemy ścianki otrębami. Przekładamy masę do formy, wyrównujemy ciasto w formie za pomocą mokrej łyżki. Wierzch możemy posypać słonecznikiem lub otrębami. Przykrywamy chleb ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-10 h. Chleb urośnie i po tym czasie wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika (bez termoobiegu), po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w środku na kolejne 10 minut. Chleb wyjmujemy z piekarnika, wyrzucamy go na ściereczkę bawełnianą lub lnianą, owijamy i układamy na kratce żeby ostygł (równomierny dostęp powietrza także od dołu)