Pieczona pierś z indyka na kanapki

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Bardzo prosty przepis. Sama jeszcze parę lat temu kupowałam wędliny w sklepie mięsnym. Najczęściej nie ma możliwości żeby zapoznać się ze składem wędliny przed zakupem (choć każdy sprzedawca na życzenie klienta ma obowiązek poinformowania go co jest w środku- a jest tego całkiem sporo… oprócz mięsa oczywiście).

 

Kupujemy całą pierś z indyka- ważą one około 1 kg. Myjemy dokładnie mięso i nacieramy ziołami (np. majerankiem, oregano, pieprzem ziołowym, pieprz czarny, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem itp.) oraz olejem, żeby mięso nie wyschło a przyprawy lepiej uwolniły aromat. Delikatnie solimy.

Przyprawioną pierś z indyka (w naczyniu zakrytym woreczkiem foliowym) wstawiam na parę godzin (nawet całą noc) do lodówki. Po tym czasie mięso w naczyniu żaroodpornym wstawiam do piekarnika (nie czekam na nagrzanie) i piekę w 180 stopniach, łącznie około 90 minut (po około 75 minutach wyłączam piekarnik i zostawiam na kolejne 15 minut w środku).