Jajecznica na parze

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Jajka są bardzo dobrym źródłem witaminy B12 (witamina występująca wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego) oraz pełnowartościowego białka. Żółtko zawiera dość dużo cholesterolu, który w diecie dziecka jest bardzo potrzebny. Dzieciom podajemy wyłącznie jajka całkowicie poddane obróbce termicznej np. ugotowane na twardo. Wybieraj jaja z tzw. chowu ściółkowego- im wyższej klasy (0, 1) tym lepiej.

– 1-2 jajka
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka mleka krowiego (2% lub 3,2%)
– zielenina, wędlina lub inne dodatki według pomysłu

Do małego rondelka wlej około 1 cm wrzątku i włóż metalową (np.emaliowaną) lub szklaną żaroodporną miskę. Do miski wbij całe jajko (lub 2), dodaj masło i mleko. Wymieszaj delikatnie, zanim zacznie się ścinać. Potem już cały czas mieszaj, aby nie przywarło do dna. Na koniec możesz dosypać koperku, szczypiorku, wkroić kawałeczki chudej wędliny czy pomidora.

Smacznego!

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/jajecznica-dla-niemowlaka.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]