Jajecznica na parze

Jajecznica na parze

Jajka są bardzo dobrym źródłem witaminy B12 (witamina występująca wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego) oraz pełnowartościowego białka. Żółtko zawiera dość dużo cholesterolu, który w diecie dziecka jest bardzo potrzebny. Dzieciom podajemy wyłącznie jajka całkowicie poddane obróbce termicznej np. ugotowane na twardo. Wybieraj jaja z tzw. chowu ściółkowego- im wyższej klasy (0, 1) tym lepiej.

– 1-2 jajka
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżka mleka krowiego (2% lub 3,2%)
– zielenina, wędlina lub inne dodatki według pomysłu

Do małego rondelka wlej około 1 cm wrzątku i włóż metalową (np.emaliowaną) lub szklaną żaroodporną miskę. Do miski wbij całe jajko (lub 2), dodaj masło i mleko. Wymieszaj delikatnie, zanim zacznie się ścinać. Potem już cały czas mieszaj, aby nie przywarło do dna. Na koniec możesz dosypać koperku, szczypiorku, wkroić kawałeczki chudej wędliny czy pomidora.

Smacznego!