Pieczone placuszki z kaszy jaglanej z warzywami

Pieczone placuszki z kaszy jaglanej z warzywami

Dzisiaj coś bardzo zdrowego. Niby placuszki, ale pieczone w piekarniku, a nie smażone! W dodatku napakowane samymi wartościowymi składnikami.

– pół cukinii
– 1 marchewka
– pół szklanki soczewicy pomarańczowej
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 1-2 łyżki słonecznika
– 3 łyżki mąki (może być graham)
– bułka tarta około 3 łyżki
-odrobina pieprzu, majeranku
-1 jajko

Wypłukaną kaszę jaglaną i soczewicę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i gotujemy około 10 minut. Słonecznik chwilę prażymy (bez tłuszczu) na patelni żeby leciutko się zrumienił. Studzimy chwilę i mielimy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kaszę z soczewicą, sproszkowany słonecznik, jajko, mąkę i bułkę tartą z przyprawami.
Powinna nam powstać dość sucha masa z której możesz łatwo uformować kotleciki. Jeżeli masa jest klejąca to należy dodać więcej bułki tartej. Cukinia i marchewka puszczą soki w czasie pieczenia i kotleciki zmiękną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy papier olejem i układamy kotleciki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest trochę inny i pilnuj czasu pieczenia. Kotleciki powinny się ładnie zarumienić.