Pieczone placuszki z kaszy jaglanej z warzywami

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Dzisiaj coś bardzo zdrowego. Niby placuszki, ale pieczone w piekarniku, a nie smażone! W dodatku napakowane samymi wartościowymi składnikami.

– pół cukinii
– 1 marchewka
– pół szklanki soczewicy pomarańczowej
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 1-2 łyżki słonecznika
– 3 łyżki mąki (może być graham)
– bułka tarta około 3 łyżki
-odrobina pieprzu, majeranku
-1 jajko

Wypłukaną kaszę jaglaną i soczewicę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i gotujemy około 10 minut. Słonecznik chwilę prażymy (bez tłuszczu) na patelni żeby leciutko się zrumienił. Studzimy chwilę i mielimy. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kaszę z soczewicą, sproszkowany słonecznik, jajko, mąkę i bułkę tartą z przyprawami.
Powinna nam powstać dość sucha masa z której możesz łatwo uformować kotleciki. Jeżeli masa jest klejąca to należy dodać więcej bułki tartej. Cukinia i marchewka puszczą soki w czasie pieczenia i kotleciki zmiękną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy papier olejem i układamy kotleciki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest trochę inny i pilnuj czasu pieczenia. Kotleciki powinny się ładnie zarumienić.

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/placuszki-z-kaszy-jaglanej.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]