Pasta jajeczna z serkiem i koperkiem

Fajna propozycja na urozmaicenie smaku kanapek. Zjedzenie pokrojonego jajka na kanapce najczęściej oznacza masę okruchów, bo żółtko się kruszy przy gryzieniu. Taka pasta to w pewnym sensie gwarancja, że dziecko zje całe jajko. Część pasty można użyć do posmarowania kanapki, część podawać na łyżeczce, a resztę dorzucić do zupki. I jajko zjedzone 🙂
Tutaj przepis z jednego jajka, choć polecam zrobić z 2-3 i samej zjeść zdrowe śniadanie.
- 1 jajko (ugotowane)
- 2 łyżki serka śmietankowego (naturalnego np. Piątnica) lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka koperku ( świeży lub mrożony)
- opcjonalnie sól i pieprz
Wszystkie składniki umieść w małym pojemniku blendera z obrotowym ostrzem (typu S) i zmiksuj. Możesz dodać łyżeczkę oleju lub wody, jeżeli będzie za gęste.
Opcja bez blendera: jajko mocno rozgnieć widelcem, zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z serkiem i posiekanym drobno koperkiem.
