Pasta jajeczna z serkiem i koperkiem

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text”]

Fajna propozycja na urozmaicenie smaku kanapek. Zjedzenie pokrojonego jajka na kanapce najczęściej oznacza masę okruchów, bo żółtko się kruszy przy gryzieniu. Taka pasta to w pewnym sensie gwarancja, że dziecko zje całe jajko. Część pasty można użyć do posmarowania kanapki, część podawać na łyżeczce, a resztę dorzucić do zupki. I jajko zjedzone 🙂

Tutaj przepis z jednego jajka, choć polecam zrobić z 2-3 i samej zjeść zdrowe śniadanie.

  • 1 jajko (ugotowane)
  • 2 łyżki serka śmietankowego (naturalnego np. Piątnica) lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka koperku ( świeży lub mrożony)
  • opcjonalnie sól i pieprz

Wszystkie składniki umieść w małym pojemniku blendera z obrotowym ostrzem (typu S) i zmiksuj. Możesz dodać łyżeczkę oleju lub wody, jeżeli będzie za gęste.

Opcja bez blendera: jajko mocno rozgnieć widelcem, zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z serkiem i posiekanym drobno koperkiem.

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/pasta-jajeczna-z-serkiem.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”fade_in” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]