[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text”]
Mięso z piersi indyka należy do jednych z najdelikatniejszych i lekkostrawnych. Białko mięsa jest pełnowartościowe i niezbędne do budowy i odbudowy komórek. U małych dzieci zapotrzebowanie na białko jest bardzo duże. Indycze mięso jest szczególnie dobrym źródłem fosforu, potasu, cynku i wit. B12.
Przez pierwsze miesiące każde mięso czy rybę dodawaną do posiłku musimy dokładnie zmielić. Niemowlęta nie dadzą rady rozdrobnić zębami i dziąsłami włókien mięsa, a większe kawałki mogą być przyczyną zakrztuszenia. Pierś z indyka możemy ugotować w kawałkach i dodać do warzyw lub ugotować w zupce razem z warzywami.
Poniżej przestawiam kolejny pomysł na urozmaicenie formy posiłku.
Kawałki surowej piersi z indyka zmieliłam w blenderze. Do części mięsa dodałam surowe żółtko i koperek i troszkę oliwy, a część pozostała bez dodatków. Masę mięsną formowałam w małe (odpowiednie na jeden posiłek) podłużne pulpeciki i wrzucałam do wrzątku. Po około 10 minutach gotowania odcedziłam i ostudziłam.
Takie podłużne pulpeciki idealnie nadają się do jedzenia rączką (dziecku łatwiej je chwycić niż tradycyjne okrągłe). Radzę zamrozić już gotowe pulpeciki i w czasie gotowania zupki jarzynowej dla niemowlaka dodać 1 szt. na koniec. Jeśli dziecko daje sobie radę z większymi grudkami i gryzie owoce i warzywa to w okolicy 8-9 miesiąca można spróbować dać dziecku takiego pulpecika w całości i pozwolić na samodzielne odgryzanie części. UWAGA: jeżeli zdecydujemy się na metodę BLW (dzieci jedzą samodzielnie) zawsze musimy być obok i obserwować jak dziecko je. Może się zdarzyć, że dziecko będzie chciało ugryźć większy kawałek i nie poradzi sobie z pogryzieniem go!
Dla małych dzieci (powyżej roku) można dodać trochę soli. Możemy też przygotować pulpeciki z naturalnym sosem np. pomidorowy. Radzę samemu mielić mięso, które chcemy podać dziecku i nigdy nie kupować już paczkowanego mięsa. Jeżeli nie mamy możliwości zmielenia mięsa w domu to poszukajmy sklepu mięsnego w którym mielą mięso na życzenie klienta. Wtedy sami wybieramy rodzaj mięsa np. szynkę, schab. Zwróćmy też uwagę czy ekspedientka myje mięso przed zmieleniem, a jeżeli tego nie robi to poprośmy o umycie (w niektórych sklepach jest to na szczęście standard).
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/pulpeciki-dla-dzieci.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]