Kasza gryczana z jabłkami i śmietaną

Idealne danie na jesień/zimę, gdy masz mało czasu i pragniesz czegoś słodkiego (a zdrowego).

Do momentu, gdy nie spróbowałam tego smaku to nie lubiłam kaszy gryczanej! Serio. Jestem zdania, że posiłek powinien cieszyć, więc przez wiele lat nie jadłam gryki ;(

Czego potrzebujesz?

  • 100-200 g kaszy gryczanej
  • około 2-4 jabłka (ewentualnie słoik kupnych, prażonych jabłek)
  • śmietanę (dowolną)
  • ulubione dodatki np. migdały, suszone owoce, gorzka czekolada, cynamon, wiórki kokosowe

Obierz jabłka ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka, dolej troszkę wody i podgrzej, co jakiś czas mieszając. Ugotuj kaszę i odcedź. Gdy jabłka będę miękkie, dodaj do nich kaszę, śmietanę i ulubione dodatki.

Gotowe! 

Zobacz inne zdrowe i proste przepisy TUTAJ