[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Zapach obłędny! Smak? Syn określił jako ,,rewelka” (pewnie w przedszkolu usłyszał takie określenie). W dwie godziny chleb był gotowy od a do z, a ja obiecałam sobie, że zacznę częściej piec chleby.
Składniki:
-250 g mąki pełnoziarnistej pszennej np.Lubella pełne ziarno (graham)
-250 g mąki orkiszowej
-300 ml letniej wody
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli (piekąc dla niemowlaka można pominąć)
-1 opakowanie drożdży instant
-2 łyżki oleju rzepakowego
Mąki, cukier, sól i drożdże mieszany (ja to robię od razy w robocie z hakiem do wyrabiania chleba marki Bosch). Dodajemy olej, wodę. Mieszamy robotem przez około 8-10 minut. Ostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia (w misce od robota, przykrytej ściereczką) w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni). Po czym jeszcze raz chwilę wyrabiamy ciasto i przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej dowolnymi płatkami błyskawicznymi). Znowu odstawiamy na około 30 minut, aby podwoiło wysokość.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem na najniższym poziomie. Wystawiamy z piekarnika i z formy, studzimy na kratce.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/pieczywo-dla-dzieci.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/chleb-dla-dziecka.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/chleb-dla-dzieci.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/chleb-dziecko.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]