Kisiel z suszonej żurawiny

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Dawno temu zrezygnowałam z kupnych kisieli. Jak spojrzycie na skład kisielu to znajdziecie tam zwykłą skrobię (mąkę) ziemniaczaną, cukier, barwnik i aromat.  Bez problemu możesz samodzielnie zrobić pyszny kisiel dla dzieci

-500 ml wody
-40-50 g suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców
-2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej

Gotujemy żurawinę w 200 ml wody i po chwili miksujemy całość. Dolewamy 200 ml wody i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w 100 ml wody i dolewamy do reszty. Mieszamy aż do momentu gdy kisiel lekko bulgocze.

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/kisiel-dla-dzieci.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]