Mus jabłkowo-marchewkowy

Mus jabłkowo-marchewkowy

Chyba nie znajdzie się niemowlaczek, który pogardzi tym smakiem. Słodkie jabłuszko jest delikatne i lekko strawne, ale też zawiera błonnik, który reguluje pracę jelit.

Marchewka oprócz tego , że jest zdrowa, to zostanie na dłużej w małym brzuszku. Razem stworzą smaczny, zdrowy i sycący posiłek.

  • 1 jabłko (słodkie)
  • pół marchewki (lub jedna mała)

Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone jabłuszko i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Blendujemy całość bardzo dokładnie. Do musu możesz (ale nie musisz) dodać troszkę masła, oleju lnianego, rzepakowego, mleko z piersi lub mleko modyfikowane (tłuszcz zwiększy przyswajalność beta-karotenu z marchewki).