Ciasto drożdżowe z owocami

Takiego przepisu szukałam od lat!
Znalazłam przepis na Ciasto drożdżowe z jagodami na MojeWypieki.com i lekko przerobiłam.
Mąż po pierwszym kawałku powiedział ,,Nic nie musisz zmieniać” (jak już kiedyś pisałam- u nas to znaczy, że coś jest NAPRAWDĘ dobre 🙂 a dzieci tak się zajadały, że bałam się, że rozbolą je brzuszki.
- 200 ml kefiru (np. Piątnica) lub maślanki lub zsiadłego mleka
- 90 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego)
- 3 jajka
- 4,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ksylitolu, erytrolu lub cukru
- 2 opakowania suchych drożdży
- owoce np. truskawki, rabarbar (pokrywające całe ciasto)
Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj cukier, kefir, jajka. Na koniec mieszania (ja robiłam to robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta) dolej masło i jeszcze chwilę mieszaj. Przykryj miskę z ciastem ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia, na około 1,5 h. Po tym czasie jeszcze raz lekko ugnieć ręcznie. Ja używam szklanej formy 40×25 cm (pojemność 3,9 litra)- wystarczy ją posmarować lekko olejem lub masłem, a jeżeli pieczesz w aluminiowych formach to należy ją wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli użyjesz mniejszej formy to ciasto będzie wyższe- moje miało około 4-5 cm.
Uklep ciasto dłonią i rozłóż owoce. Możesz je posypać cukrem lub kruszonką. Piecz na dolnej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 35 minut, a potem wyłącz grzanie i uchyl drzwiczki aby spokojnie wystygło.
Smacznego!
Zobacz też inne przepisy na podwieczorki:
- Brownie z kaszy jaglanej z suszonymi owocami
- Pełnoziarniste ciasteczka z suszoną żurawiną
- Galaretka z soku 100% multiwitamina
- Lody z banana i ananasa