Pełnoziarniste ciasteczka z suszoną żurawiną

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

  •  160 g mąki pełnoziarnistej typu graham (typ 1850)
  •  80 g ksylitolu, erytrolu lub cukru
  •  100 g masła
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  garść suszonej żurawiny (lub innych pokrojonych suszonych owoców)

Wsyp mąkę, pokrojone drobno masło, ksylitol i proszek do pieczenia, do dużego pojemnika blendera (z funkcją siekania, nożem obrotowym) lub posiekaj i wymieszaj składniki na stolnicy. Możesz dodać łyżkę wody do lepszego sklejenia składników. Następnie dodaj drobne suszone owoce (ja akurat miałam ochotę na żurawinę) i ponownie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj kulki, rozgnieć je w rękach i rozłóż na papierze, zachowując 1-2 cm odstępy. Piecz w 180 stopniach bez termoobiegu 10-15 minut, na dole lub środku piekarnika. Pamiętaj o sprawdzaniu co jakiś czas ciasteczek (ja pierwszy raz je spaliłam ;-/)

 

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2020/02/Pełnoziarniste-ciasteczka-z-suszoną-żurawiną-1.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”center” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/tm_pb_image][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]