Pełnoziarniste ciasteczka z suszoną żurawiną

Pełnoziarniste ciasteczka z suszoną żurawiną
  •  160 g mąki pełnoziarnistej typu graham (typ 1850)
  •  80 g ksylitolu, erytrolu lub cukru
  •  100 g masła
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  garść suszonej żurawiny (lub innych pokrojonych suszonych owoców)

Wsyp mąkę, pokrojone drobno masło, ksylitol i proszek do pieczenia, do dużego pojemnika blendera (z funkcją siekania, nożem obrotowym) lub posiekaj i wymieszaj składniki na stolnicy. Możesz dodać łyżkę wody do lepszego sklejenia składników. Następnie dodaj drobne suszone owoce (ja akurat miałam ochotę na żurawinę) i ponownie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, uformuj kulki, rozgnieć je w rękach i rozłóż na papierze, zachowując 1-2 cm odstępy. Piecz w 180 stopniach bez termoobiegu 10-15 minut, na dole lub środku piekarnika. Pamiętaj o sprawdzaniu co jakiś czas ciasteczek (ja pierwszy raz je spaliłam ;-/)