Czekoladowa owsianka

Czekoladowa owsianka

Najprostszy przepis na owsiankę

– 300 ml mleka świeżego 2-3,2%

– około 8 łyżek płatków owsianych

– 1-2 łyżeczki kakao

– 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu lub miodu

 

Do garnuszka wlewamy mleko,  płatki i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kakao cukier/ksylitol i mocno mieszamy, żeby się wszystko rozpuściło. Jeśli wybierasz miód to dodaj go dopiero, gdy kaszka lekko ostygnie- miód traci swoje prozdrowotne właściwości w gorącej wodzie. POLECAM WPIS-  UŁATWIAJĄCY WYBÓR MIODU 

Aby jeszcze bardziej podkręcić smak kaszki, możesz zetrzeć na górę trochę gorzkiej czekolady. Rewelacja! Moje dzieciaki zwykle proszą o dokładkę 🙂