Miód pszczeli jest pokarmem wysokoenergetycznym, zawiera dużo cukrów takich jak glukoza i fruktoza. Jest genialnym produktem wzbogacającym naszą dietę. Pszczoły gromadzą miód po to, aby mieć zapas pokarmu na zimę oraz aby spożywać go na bieżąco. Średniej wielkości rodzina pszczela spożywa w ciągu roku około 80 kg miodu. Dobre praktyki pszczelarskie polegają na zabieraniu części miodu pszczołom w zamian za specjalny pokarm w postaci syropu lub tzw. ciasta miodowego.
Poniżej znajdziecie rodzaje i właściwości najbardziej popularnych miodów, a na końcu kluczowe informacje o miodzie .
Miód akacjowy
jest mało słodki. Należy do grupy miodów o łagodnym smaku i aromacie i jest prawie przezroczysty . Zalecany jest przede wszystkim przy zaburzeniach pracy układu pokarmowego, nerek oraz układu moczowego jak również przy przeziębieniach
Miód gryczany
ma barwę ciemnożółtą. Charakteryzuje się mocnym, wyrazistym i słodkim smakiem. Miód gryczany jest zalecany do spożywania szczególnie w przypadku niedokrwistości (zawiera żelazo), chorób układu krążenia, miażdżycy i w czasie rekonwalescencji.
Miód lipowy
ma barwę białą ale czasem jest przezroczysty. To jeden z najzdrowszych i najbardziej lubianych miodów. Miód lipowy ma szerokie zastosowanie, najczęściej polecany jest przy schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych, serca, układu krążenia i układu nerwowego.
Miód rzepakowy
ma barwę jasnożółtą i delikatnie słodki smak. Polecany jest także w schorzeniach wątroby, dróg żółciowych, serca, naczyń wieńcowych i w stanach zapalnych dróg oddechowych.
Miód wielokwiatowy
to miód bardzo zróżnicowany, niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju bo powstaje z nektaru różnych kwiatów. Miód ten polecany jest w stanach alergicznych dróg oddechowych, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym jak również przy chorobach serca i naczyń krwionośnych.
Miód wrzosowy
to jeden z najbardziej poszukiwanych miodów. Ma barwę czerwonobrunatną lub szaroczerwoną przechodzącą w brunatną. Smak ma lekko gorzkawy, dosyć ostry i mało słodki. To mód bardzo aromatyczny i używany jest w kuchni do wzbogacania ciemnych sosów, wypieku pierników, razowego chleba i do warzenia piwa miodowego. Miód wrzosowy korzystnie wpływa na nerki, drogi moczowe. Znakomity przy leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, gardła, żołądka i jelit.
Miód spadziowy
to miód gęstszy od nektarowego i zawierają więcej związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje je wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomagają system odpornościowy człowieka. Polecany jest w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia.
Miód faceliowy
jest jasnożółty, ma przyjemny, delikatny, lekko kwaśny smak. Po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały. Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.
najważniejsze informacje o miodzie
Jak przechowujemy miód?
- z dala od światła, chronić od bezpośrednich promieni słonecznych, w miejscach suchych w temp. nie wyższej niż 20°C.
Dlaczego miód wzmacnia odporność?
- działanie miodu porównuje się często do antybiotyku jednak jest to produkt naturalny, który nie obciąża organizmu. Ma działanie bakteriobójcze.
Od kiedy i ile miodu podajemy dzieciom dziennie?
- Zaleca się 1 łyżeczkę miodu dziennie (do maksymalnie 2) po 1 roku życia. Najlepiej rozpuścić miód w letniej wodzie (w gorącej traci swe najbardziej cenne właściwości) lub posmarować nim pieczywo lub pomieszać z serkiem.
Jak zrobić napój mleko z miodem i czosnkiem?
- do szklanki ciepłego mleka (nie gorącego) dodajemy jedną łyżkę masła i jedną łyżkę miodu całość doprawiamy dwoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Tak przygotowany napój powoli wypijamy.
Jakim napojem dobrze rozpocząć dzień?
- W szklance wody należy rozpuścić jedną do dwóch łyżeczek miodu odstawić na noc. Z rana przed spożyciem dodać wyciśnięty sok z cytryny. Wypić na czczo . Taki napój wzmacnia nasz organizm, poprawia odporność, ma działanie przeciwzapalne, hamuje rozwój wirusów, bakterii a także grzybów. Jest produktem zdrowym, naturalnym i bardzo skutecznym.
Powyższe informacje znalazłam na stronie http://prawdziwemiody.pl/ oraz http://ekomiod.pl/ Osobiście od lat kupuję i polecam Miody Przelewickie