Spagetti z warzywami

Spagetti z warzywami

Bardzo proste danie obiadowe. Wiem, że można kupić dania  w słoiczku ,,spagetti” dla niemowląt, ale naprawdę nic trudnego i warto zrobić je samodzielnie.

– 25 g makaronu spagetti
– 1 średni pomidor lub passata pomidorowa
– 6 malutkich marchewek lub 1 normalna duża
– dwie garście pokrojonej w kostkę cukinii
– dwa plasterki papryki
– wiórki z sera żółtego
– olej roślinny lub masło
– 2 łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich

Do garnuszka wrzucamy pokrojoną marchew, cukinię i paprykę, zalewamy wodą źródlaną i gotujemy 5 minut. Oparzamy pomidora ze skórki, blendujemy i dolewamy powstały sok pomidorowy do warzyw  lub używamy trochę passaty. Dosypujemy zioła, olej/masło i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy połamany w drobne (1-2 cm) kawałki makaron i gotujemy 10 minut. Całość powinna mieć konsystencję dość gęstą. Ścieramy ser na drobne wiórki i posypujemy równomiernie makaron.
Danie dla niemowlaczka oczywiście powinno być bez soli. Oczywiście można zrobić wersję z dodatkiem mięsa.