Lekko kwaśne maliny i suszona żurawina. Różowa kaszka wygląda bardzo apetycznie.
- 200 ml wody (przegotowanej lub źródlanej)
- 4 maliny (świeże lub mrożone)
- 10 owoców suszonej żurawiny
- około 8 łyżeczek błyskawicznej kaszki bezmlecznej (dla niemowląt)
- opcjonalnie mleko modyfikowane
Może użyć większej ilości owoców, ale wtedy kaszka będzie bardziej intensywna w smaku.
Wrzuć żurawinę do wody i zagotuj, aby zmiękła. Ostudź do temperatury około 50 stopni, dodaj maliny i zblenduj. Dosyp kaszkę i ewentualnie dodaj łyżeczkę masła (lub innego dobrego, łagodnego w smaku tłuszczu) do smaku.
Jeśli chcesz zrobić wersję z mlekiem modyfikowanym to po rozgotowaniu żurawiny, ostudź wodę do około 40 stopni, dosyp mleko modyfikowane i dokładnie wymieszaj. Następnie dosyp kaszkę błyskawiczną i ponownie wymieszaj. Dodaj maliny i całość zblenduj (aby rozdrobnić owoce).