Kapuśniak z młodych warzyw

Młoda kapusta dla młodego człowieka 🙂 Żeby nasz maluszek nie cierpiał na wzdęcia warto dodać kminek (możemy dodawać do zupek już od 7 miesiąca). Polecam użyć młodych ziemniaków (wtedy nie obieramy ze skóry tylko zamaczamy na chwilę ziemniaki w wodzie i zeskrobujemy skórkę nożem)

– 1 szklanka posiekanej młodej kapusty
– 1 marchewka
– 1-2 ziemniaki
– pół łyżeczki kminku
– ewentualnie pulpecik z indyka lub inne lekkie mięsko 
– 2 łyżeczki masła

Marchew i ziemniaka pokrój w drobną kostkę i zalej wrzątkiem (taką ilością, żeby woda zakrywała warzywa w garnku). Gotuj przez 5 minut. Dodaj drobno posiekaną młodą kapustę i kminek (zmielony), i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec możesz po dorzucić do zupy kawałki pulpecika lub inne ugotowane mięso. 

Oczywiście możesz tę zupkę na końcu zmielić, jeśli Twoje dziecko jeszcze nie jada małych/większych kawałków.