Domowy budyń

Domowy budyń

Budyń domowy z samych naturalnych składników będzie dużo zdrowszy, tańszy i smaczniejszy.

 

-500 ml mleka świeżego 2-3,2%

-3-4 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej

-1-2 łyżeczki ksylitolu lub dowolnego cukru

-dodatek do smaku i koloru: sok/syrop owocowy/kakao/ rodzynki/ wanilia/owoce (lub burak) liofilizowane

 

Zagotuj 400 ml mleka i dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną (ewentualnie też kakao) rozpuść w zimnym mleku lub wodzie (100 ml) i wlej mieszaninę do wrzącego mleka. Mieszaj cały czas, żeby nie powstały grudki. Możesz  dodać do mleka suszone owoce, które nadadzą słodyczy. Na koniec możesz polać budyń sokiem.

Jeśli chcesz zrobić budyń waniliowy to na samym początku dodaj do mleka około 1/4 startej lub drobno posiekanej laski wanilii lub naturalny aromat.