[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text”]
Budyń domowy z samych naturalnych składników będzie dużo zdrowszy, tańszy i smaczniejszy.
-500 ml mleka świeżego 2-3,2%
-3-4 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
-1-2 łyżeczki ksylitolu lub dowolnego cukru
-dodatek do smaku i koloru: sok/syrop owocowy/kakao/ rodzynki/ wanilia/owoce (lub burak) liofilizowane
Zagotuj 400 ml mleka i dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną (ewentualnie też kakao) rozpuść w zimnym mleku lub wodzie (100 ml) i wlej mieszaninę do wrzącego mleka. Mieszaj cały czas, żeby nie powstały grudki. Możesz dodać do mleka suszone owoce, które nadadzą słodyczy. Na koniec możesz polać budyń sokiem.
Jeśli chcesz zrobić budyń waniliowy to na samym początku dodaj do mleka około 1/4 startej lub drobno posiekanej laski wanilii lub naturalny aromat.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2020/03/domowy-budyń.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]