[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
W internecie znajdziecie wiele identycznych przepisów na mleczko migdałowe. Jedni używają do jego przygotowania migdały obrane ze skórki, inni zwykłe niełuskane (czyli te zwykłe brązowe). Czytając przepisy, przerażała mnie wizja obierania migdałów ze skórki, a okazało się, że to łatwiejsze, niż łuskanie słonecznika. Mleko z obranych migdałów jest delikatniejsze i smaczniejsze.
– pół szklanki łuskanych (brązowych) migdałów
– 2 szklanki wody
Migdały zalewamy wrzątkiem (żeby były tylko zakryte) i po 10 minutach odcedzamy i usuwamy ręcznie skórkę (z łatwością odejdzie, jeśli nie odchodzi to zalej ponownie wrzątkiem i poczekaj). Czyste, białe migdały możesz zalać szklanką wody i odstawić na 8 h lub od razu zalać 2 szklanki przegotowanej zimnej wody i zmiksować w blenderze kielichowym około 30 sekund.
Następnie przelej powstałe mleko przez sitko o drobnych oczkach. Odcedzone, zmielone migdały ponownie wrzuć do blendera i zalej wodą (np. 300 ml) i ponownie zmiksuj.
Zdrowe mleczko gotowe! Migdały bardzo rzadko, w przeciwieństwie do innych orzechów, wywołują alergie. Wegetarianie i weganie często używają takiego mleka (oraz innych pochodzenia roślinnego np. sojowego, ryżowego) zamiast mleka krowiego. Możemy je podawać nawet niemowlętom, lub używać np. do kawy z mlekiem.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSCF1757.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]