Kluseczki leniwe

Kluseczki leniwe

Kluski, kluseczki, pierogi i inne dania mączne może nie należą do górnej półki zdrowych posiłków, jednak dobrze przyrządzone mogą spełnić swoje zadanie, czyli dać energię i składniki odżywcze. Najlepiej łączyć takie kluseczki z dodatkami np. kawałkami truskawek, borówkami, śmietaną, polane miodem.

Mimo, że najpopularniejszym dodatkiem do pierogów/klusek leniwych jest zasmażana bułka tarta, to nie polecam tego połączenia dla małych dzieci.

– 250 g twarogu
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– pół szklanki mąki
– 2 łyżeczka masła
– łyżeczka ksylitolu/cukru (opcjonalnie)

Ugnieć ser z 1 łyżeczką masła, śmietaną, cukrem, jajkiem i mąką. Zagnieć ciasto na obsypanej mąką stolnicy albo czystym blacie, uformuj palcami wałeczek o średnicy ok. 2 cm, lekko spłaszcz i pokrój na małe kawałki (ok 1-2 cm). Wkładaj do wrzątku z łyżeczką masła. Odcedź, gdy wypłyną. Lekko ostudź i podaj ze zdrowymi dodatkami.