Tarta dyniowa

Miałam dużą dynię i nie wiedziałam co z nią zrobić. Zupa już dawno mi się przejadła, zapiekanka z ziemniakami także.

A ponieważ w naszym domu lubimy tarty (najczęściej szpinakową i cebulową, ale była też i z botwinki) to pomyślałam, aby zrobić tartę dyniową. Bałam się, że będzie „pływać”, bo dynia zawiera dużo wody, ale znalazłam bardzo apetycznie wyglądający przepis i go nieco zmodyfikowałam, czyli uprościłam 🙂

Składniki na tartę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100-125 g masła
  • 50 ml wody lub śmietany

Składniki na farsz:

  • ok.1 kg dyni (ważąc ze skórą)
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • około 50-100 g sera feta lub mozzarella
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Zmiksuj składniki na tartę (ja to robię w blenderze z ostrzem typu S, które idealnie sieka mąkę z masłem), ewentualnie możesz to zrobić samodzielnie na stolnicy. Gotowe ciasto włóż na kilka minut do lodówki. Posmaruj formę żaroodporną masłem i wylep dno i boki ciastem. Piecz około 10 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. 

Obierz dynię ze skóry, umyj i pokrój w drobne plasterki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż pokrojona dynię i dodaj trochę oleju lub rozpuszczonego masła. Piecz w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia, około 10-15 minut.

Cebule posiekaj lub pokrój w piórka i zrumień na patelni.

Wrzuć dynię na patelnię i wymieszaj.

Na podpieczony spód tarty wyłóż dynię z cebulą, na górę dodaj kawałeczki sera.

Zmiksuj lub zmieszaj jajka ze śmietaną, solą i pieprzem, i zalej tartę z farszem. Możesz dodać jeszcze inne zioła czy czosnek, ale wtedy smak będzie zupełnie inny. 

Piecz kolejne 15 minut w 180-200 stopniach bez termoobiegu.

Smacznego!