Knedle ze śliwkami

Knedle może nie należą do najzdrowszych potraw, jednak są lekkostrawne bo gotowane. Przygotowuje się je z ziemniaków, co też jest zdrowsze niż kluski z samej mąki pszennej. Przepis na danie obiadowe dla całej rodziny. U mnie każdej jesieni kilka razy na obiad są właśnie takie knedle – żeby były smaczne używam tylko słodkich, małych śliweczek (najlepiej okrągłych).
– 1 kg ziemniaków
– 2 jajka
– 3/4 szklanki mąki
– pół kostki masła
– 3 łyżki cukru
– 300-500 g śliwek, wyjmujemy pestki (dla maluszków śliwki obieramy ze skórki)
Ziemniaki gotujemy i od razu po odcedzeniu rozgniatamy tłuczkiem. Studzimy lekko i dodajemy jajka, mąkę i masło. Wyrabiamy ciasto – można rękami lub tłuczkiem. Na czystym blacie lub stolnicy rozsypujemy mąkę i wyrabiamy wałeczek i tniemy je na 5 cm kawałeczki. Każdy kawałek formujemy w kulkę, rozgniatamy, kładziemy na środek śliwkę i obklejamy ją dookoła ciastem, czyli znowu formujemy kulkę.
Z tej porcji powstanie około 30 knedli. Dla bardzo małego dziecka, które słabo gryzie koniecznie robimy ze śliwkami bez skórki, ale już 2-3 latki i rodzice mogą jeść śliwki ze skórką.
