Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Knedle może nie należą do najzdrowszych potraw, jednak są lekkostrawne bo gotowane. Przygotowuje się je z ziemniaków, co też jest zdrowsze niż kluski z samej mąki pszennej. Przepis na danie obiadowe dla całej rodziny. U mnie każdej jesieni kilka razy na obiad są właśnie takie knedle – żeby były smaczne używam tylko słodkich, małych śliweczek (najlepiej okrągłych).

 

– 1 kg ziemniaków

– 2 jajka

– 3/4 szklanki mąki

– pół kostki masła

– 3 łyżki cukru

– 300-500 g śliwek, wyjmujemy pestki (dla maluszków śliwki obieramy ze skórki)

 

Ziemniaki gotujemy i od razu po odcedzeniu rozgniatamy tłuczkiem. Studzimy lekko i dodajemy jajka, mąkę i masło. Wyrabiamy ciasto – można rękami lub tłuczkiem. Na czystym blacie lub stolnicy rozsypujemy mąkę i wyrabiamy wałeczek i tniemy je na 5 cm kawałeczki. Każdy kawałek formujemy w kulkę, rozgniatamy, kładziemy na środek śliwkę i obklejamy ją dookoła ciastem, czyli znowu formujemy kulkę.

 

Z tej porcji powstanie około 30 knedli. Dla bardzo małego dziecka, które słabo gryzie koniecznie robimy ze śliwkami bez skórki, ale już 2-3 latki i rodzice mogą jeść śliwki ze skórką.