[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Knedle może nie należą do najzdrowszych potraw, jednak są lekkostrawne bo gotowane. Przygotowuje się je z ziemniaków, co też jest zdrowsze niż kluski z samej mąki pszennej. Przepis na danie obiadowe dla całej rodziny. U mnie każdej jesieni kilka razy na obiad są właśnie takie knedle – żeby były smaczne używam tylko słodkich, małych śliweczek (najlepiej okrągłych).
– 1 kg ziemniaków
– 2 jajka
– 3/4 szklanki mąki
– pół kostki masła
– 3 łyżki cukru
– 300-500 g śliwek, wyjmujemy pestki (dla maluszków śliwki obieramy ze skórki)
Ziemniaki gotujemy i od razu po odcedzeniu rozgniatamy tłuczkiem. Studzimy lekko i dodajemy jajka, mąkę i masło. Wyrabiamy ciasto – można rękami lub tłuczkiem. Na czystym blacie lub stolnicy rozsypujemy mąkę i wyrabiamy wałeczek i tniemy je na 5 cm kawałeczki. Każdy kawałek formujemy w kulkę, rozgniatamy, kładziemy na środek śliwkę i obklejamy ją dookoła ciastem, czyli znowu formujemy kulkę.
Z tej porcji powstanie około 30 knedli. Dla bardzo małego dziecka, które słabo gryzie koniecznie robimy ze śliwkami bez skórki, ale już 2-3 latki i rodzice mogą jeść śliwki ze skórką.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/10/DSCF2258.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]