Krem czekoladowy z awokado i bananów
Pewnie czytałaś jakiś czas temu doniesienia o znikającym bardzo popularnym kremie czekoladowym ze sklepów. Niestety naukowcy odkryli rakotwórcze działanie oleju palmowego, jednego z głównych składników tego kremu. Oprócz tego jest w nim maaaasa cukru i wanilina. Według producenta te 3 składniki należą do 7 wartościowych składników tego kremu…!
Nie ryzykuj ze zdrowiem dzieci- to bez sensu. Nie zamierzam tutaj pisać o szkodliwości cukru, oleju czy waniliny (producent otwarcie mówi, że to sztuczna wanilina a nie aromat uzyskany z naturalnej wanilii). Wolę zachęcić Ciebie do zrobienia dobrego, zdrowego kremu (tutaj wersja bez orzechów).
- 1 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany (muszą być słodkie, w brązowe plamki)
- 2-4 łyżki kakao lub karobu
- opcjonalnie 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu
Awokado obieramy ze skórki i kroimy na pół żeby wydłubać pestkę. Awokado i banany kroimy i wrzucamy do blendera. Na zdjęciach dla porównania blender duży i blender do siekania i do sosów (pojemność 500 ml). Uważam, że lepszy krem powstał w małym blenderze – zero grudek.