[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text”]
Pewnie czytałaś jakiś czas temu doniesienia o znikającym bardzo popularnym kremie czekoladowym ze sklepów. Niestety naukowcy odkryli rakotwórcze działanie oleju palmowego, jednego z głównych składników tego kremu. Oprócz tego jest w nim maaaasa cukru i wanilina. Według producenta te 3 składniki należą do 7 wartościowych składników tego kremu…!
Nie ryzykuj ze zdrowiem dzieci- to bez sensu. Nie zamierzam tutaj pisać o szkodliwości cukru, oleju czy waniliny (producent otwarcie mówi, że to sztuczna wanilina a nie aromat uzyskany z naturalnej wanilii). Wolę zachęcić Ciebie do zrobienia dobrego, zdrowego kremu (tutaj wersja bez orzechów).
- 1 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany (muszą być słodkie, w brązowe plamki)
- 2-4 łyżki kakao lub karobu
- opcjonalnie 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu
Awokado obieramy ze skórki i kroimy na pół żeby wydłubać pestkę. Awokado i banany kroimy i wrzucamy do blendera. Na zdjęciach dla porównania blender duży i blender do siekania i do sosów (pojemność 500 ml). Uważam, że lepszy krem powstał w małym blenderze – zero grudek.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/krem-czekoladowy.png” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]