Zupka: marchew, cukinia, indyk

Cukinia to rodzaj dyni. Jest dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego i beta-karotenu (prowitaminy A). Dodam, że jest delikatna w smaku, dlatego dzieci chętnie ją jedzą (zarówno w zupie jak i ugotowane i jedzone rączką) , a do tego nisko kaloryczna i lekkostrawna.

Do zupy możemy dodać dowolne źródło węglowodanów (tzn. ryż, makaron, ziemniaki), choć sama polecam kaszę jaglaną.

– 1 marchewka (średniej wielkości)
– 100-200 g cukinii
– 15-30 mięsa piersi z indyka lub 1-2 pulpeciki 
– 25 g ryżu, kaszy, makaronu lub ziemniaków (dowolnie)
– masło lub oliwa

Sposób 1
Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i ugotować na parze, po czym dodać wcześniej ugotowany ryż, makaron itp., pulpeciki, masło, wodę i zblenduj

Sposób 2
Do wrzątku (0,5 litra) wrzuć warzywa, surowe mięso oraz wybrane źródło węglowodanów (ziemniaki, kasza…j.w.), od czasu do czasu zamieszaj. Po około 15 minutach (w przypadku gotowania ziemniaków, ryżu lub kaszy), a 7-10 minutach (makaron) zakończ gotowanie. Jeżeli gotujesz z ryżem lub kaszą to warto zamknięty garnek z zupą okryć ręcznikiem lub ścierką i pozostawić na kolejne 10 minut do jeszcze większego zmiękczenia ziaren.

Po tym czasie dodaj masło i zblenduj całość. Jeżeli stwierdzisz, że zupa jest za rzadka możesz przed zblendowaniem odlać nadmiar wody lub na koniec dodać łyżkę śmietany lub kaszkę błyskawiczną naturalną (np. jaglaną firmy Holle, gryczaną firmy Humana).

Smacznego!