Zupa wiśniowa z makaronem

Zupa wiśniowa z makaronem

Czy codziennie trzeba serwować warzywne zupki? Moim zdaniem, w sezonie letnim możemy zrobić dziecku niespodziankę i podać pyszną, słodką zupę z ulubionych owoców. Ja ugotowałam zupkę wiśniową, ale równie dobre będą truskawkowa, jagodowa, borówkowa, morelowa i jakie tylko Ci wyobraźnia podpowie.

Nie polecam jej zamrażać na później, ale może stać w lodówce 2-3 dni. Przepis jest bardzo prosty.

  • 1 litr wody
  • 300 g wiśni (bez pestek)
  • około 1 szklanka makaronu (kokardki zachęcająco wyglądają 🙂
  • 2 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • do osłodzenia ksylitol, cukier lub naturalnie słodki sok owocowy

    Do zimnej wody wrzuć czyste wiśnie bez pestek (lub inne owoce) i zagotowuj. Następnie dodaj makaron i gotuj około 10 minut do miękkości.  Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki wody i wlej do zupy. Dodaj ksylitolu, soku lub cukru do smaku. Polecam na koniec dodać śmietanę lub jogurt naturalny- zupka będzie delikatniejsza w smaku. 

Jeśli po ugotowaniu uznasz, że zupa jest zbyt gęsta (czasem zależy to od użytego makaronu), to dolej przegotowanej wody i wymieszaj.

Smacznego