Bataty to słodkie ziemniaki, bogate w beta-karoten. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków , dania z nich przygotowane można zamrażać! Duży plus 🙂
- 1 batat
- 150-300 ml wody
- masło lub olej rzepakowy nierafinowany (lub inny dobry olej)
Mus z batata możesz przygotować na dwa sposoby:
- Bardzo dokładnie umyj batata, natrzyj go masłem lub olejem, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30-50 minut w 150-170 stopniach (na dolnym piętrze piekarnika), aż będzie miękki w środku (co jakiś czas nakłuwaj i obracaj). Ostudź, obierz ze skóry i pokrój na kawałki. Zmiksuj razem z wodą do preferowanej konsystencji.
- Obierz batata ze skóry, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka do gotowania na parze i gotuj do miękkości. Zmiksuj batata z wodą i wybranym dobrym tłuszczem, do preferowanej konsystencji.
Mus możesz trzymać przez 2 dni w lodówce (szczelnie zamknięty) lub poporcjować i zamrozić.