[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Bardzo aromatyczna kaszka. Moim zdaniem świetnie pasuje na zimowe śniadanie- także dla mamy 🙂 Może być w wersji z mlekiem modyfikowanym, roślinnym, krowim lub tylko na wodzie (wersja poniżej)
- 250 ml wody (ewentualnie ,,mleko” roślinne)
- 4 suszone śliwki (niesiarkowane)
- pół słodkiego jabłka lub 3 łyżki musu jabłkowego
- 5-7 łyżeczek naturalnej kaszki bezmlecznej błyskawicznej (np. owsianej, jaglanej)
- opcjonalnie dobry tłuszcz- 1 łyżeczka (np. masło, olej z awokado)
Do gorącej wody wrzuć pokrojone na plasterki suszone śliwki i jabłko – zagotuj, żeby zmiękły. Następnie zblenduj całość i dodaj kaszkę błyskawiczną. Jeżeli używasz musu jabłkowego to najpierw zblenduj śliwki z wodą, następnie dodaj kaszkę, a na sam koniec mus jabłkowy.
Jeśli chcesz dodać mleko modyfikowane to przygotuj wszystko jak wyżej w 150 ml wody. W kolejnych 100 ml przygotuj mleko modyfikowane (jak zaleca producent). Na końcu połącz gotową kaszkę z porcją przygotowanego mleka.
Wersja z płatkami błyskawicznymi: Do garnka wlej wodę, po chwili dodaj wszystkie składniki (owoce i płatki). Całość zagotuj i zblenduj do odpowiedniej dla dziecka konsystencji.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/12/Kaszka-z-suszoną-śliwką-i-jabłkiem.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”fade_in” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/tm_pb_image][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]