Kaszka z suszoną śliwką i jabłkiem

Kaszka z suszoną śliwką i jabłkiem

Bardzo aromatyczna kaszka. Moim zdaniem świetnie pasuje na zimowe śniadanie- także dla mamy 🙂 Może być w wersji z mlekiem modyfikowanym, roślinnym, krowim lub tylko na wodzie (wersja poniżej)

  •  250 ml wody (ewentualnie ,,mleko” roślinne)
  •  4 suszone śliwki (niesiarkowane)
  • pół słodkiego jabłka lub 3 łyżki musu jabłkowego
  • 5-7 łyżeczek naturalnej kaszki bezmlecznej błyskawicznej (np. owsianej, jaglanej)
  • opcjonalnie dobry tłuszcz- 1 łyżeczka (np. masło, olej z awokado)

Do gorącej wody wrzuć pokrojone na plasterki suszone śliwki i jabłko – zagotuj, żeby zmiękły. Następnie zblenduj całość i dodaj kaszkę błyskawiczną. Jeżeli używasz musu jabłkowego to najpierw zblenduj śliwki z wodą, następnie dodaj kaszkę, a na sam koniec mus jabłkowy.

Jeśli chcesz dodać mleko modyfikowane to przygotuj wszystko jak wyżej w 150 ml wody. W kolejnych 100 ml przygotuj mleko modyfikowane (jak zaleca producent). Na końcu połącz gotową kaszkę z porcją przygotowanego mleka.

Wersja z płatkami błyskawicznymi: Do garnka wlej wodę, po chwili dodaj wszystkie składniki (owoce i płatki). Całość zagotuj i zblenduj do odpowiedniej dla dziecka konsystencji.