Wegetariański krupnik

Wegetariański krupnik

Tą zupą naje się cała rodzina. Krupnik, ale bez wywary mięsnego. Lekki i smaczny.

 

– 2 litry wody

– 50 g kaszy jęczmiennej (perłowej)

– 3-4 ziemniaki (rzadsza/bardziej gęsta)

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1/4 selera korzeniowego

– 1 liść laurowy

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka majeranku

– 1 łyżeczka oregano

– opcjonalnie: sól i pieprz (na koniec do smaku), śmietana, natka pietruszki

 

Kaszę płuczemy. Do zimnej wody wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, listek laurowy, ziele angielskie.

Gotujemy na malutkim ogniu około 30 minut. Następnie wrzucamy pokrojone drobno ziemniaki i kaszę i gotujemy 20 minut. Doprawiamy przyprawami.

Polecam podawać ze śmietaną i zieloną pietruszką.