[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”Row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text”]
Tą zupą naje się cała rodzina. Krupnik, ale bez wywary mięsnego. Lekki i smaczny.
– 2 litry wody
– 50 g kaszy jęczmiennej (perłowej)
– 3-4 ziemniaki (rzadsza/bardziej gęsta)
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/4 selera korzeniowego
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka oregano
– opcjonalnie: sól i pieprz (na koniec do smaku), śmietana, natka pietruszki
Kaszę płuczemy. Do zimnej wody wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, listek laurowy, ziele angielskie.
Gotujemy na malutkim ogniu około 30 minut. Następnie wrzucamy pokrojone drobno ziemniaki i kaszę i gotujemy 20 minut. Doprawiamy przyprawami.
Polecam podawać ze śmietaną i zieloną pietruszką.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/08/krupnik-wegetariański.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]