[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
- 500 g mąki pszenno-orkiszowej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 100 ml wody
- słonecznik/mak/ sezam
Zmieszaj suche składniki (w misie robota kuchennego) hakiem do zagniatania ciasta. Podgrzej mleko z wodą i rozpuścić masło – nie gotuj. Wlej letnie, płynne składniki do suchych i zagnieć ciasto. Odstaw misę robota (z ciastem nakrytym ściereczką kuchenną) na 30 minut w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Po tym czasie uformuj bułeczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika na kolejne 15-30 minut, aby bułki wyrosły. Następnie piecz 20 minut w 200 stopniach (możesz wcześniej posmarować je żółtkiem jaja i posypać makiem, słoneczkiem, sezamem itp. Po upieczeniu wystaw blaszkę na zewnątrz i poczekaj aż ostygną.
Smacznego!
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2020/02/DSCF4553.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/tm_pb_image][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]