Chrupiące bułeczki pszenno-orkiszowe

Chrupiące bułeczki pszenno-orkiszowe
  • 500 g mąki pszenno-orkiszowej
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • słonecznik/mak/ sezam

 

Zmieszaj suche składniki (w misie robota kuchennego) hakiem do zagniatania ciasta. Podgrzej mleko z wodą i rozpuścić masło – nie gotuj. Wlej letnie, płynne składniki do suchych i zagnieć ciasto. Odstaw misę robota (z ciastem nakrytym ściereczką kuchenną) na 30 minut w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 50 stopni).  Po tym czasie uformuj bułeczki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika na kolejne 15-30 minut, aby bułki wyrosły. Następnie piecz 20 minut w 200 stopniach (możesz wcześniej posmarować je żółtkiem jaja i posypać makiem, słoneczkiem, sezamem itp. Po upieczeniu wystaw blaszkę na zewnątrz i poczekaj aż ostygną.

Smacznego!