Zdrowe muffinki z warzywami i serem

Fajna alternatywa dla kanapek i przekąsek. Możesz je upiec i zapakować do śniadaniówki czy zabrać ze sobą na spacer/w podróż. Wybierz ulubione dodatki dziecka i…. dodaj coś nowego, co chciałabyś dodać do diety dziecka 🙂

BAZA:

– 250 ml jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– 100 ml oleju
– 1,5 szklanki mąki zwykłej jasnej (może być pszenna, owsiana, orkiszowa)
– 1 szklanka mąki graham (czyli pełnoziarnistej)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
– odrobina soli

pokrojone DODATKI:

np. czerwoną paprykę, oliwki, pieczarki, kukurydzę, suszone pomidory, ser żółty (nie starty), ser feta, wędlinę, parówki, kabanosy itp.

Osobno mieszamy płynne składniki, osobno suche. Do suchych przelewamy płynne i mieszamy delikatnie do połączenia się obu.

Wlewamy po jednej łyżce do natłuszczonych foremek, na to układamy dodatki. 

Na górę znowu wylewamy trochę ciasta i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem lub w 200 bez termo. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

SMACZNEGO!