Ten smak bardzo pasuje mi do jesieni i pięknie pachnie cynamonem.
- 300 g mąki pszennej (jasnej)
- 200 g mąki typu graham lub pełnoziarnistej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 duże marchewki
- 100 g masła
- 4 jajka
- pół szklanki ksylitolu lub erytrolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- garść dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)
Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i startą marchewką. Dodajemy jajka i cukier. Masło rozpuszczamy i dodajemy ostudzone do ciasta, a na końcu rozdrobnione orzechy. Keksówkę (dł. 20 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto powinno być gęste. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
