Ciasto marchewkowe z cynamonem

Ten smak bardzo pasuje mi do jesieni i pięknie pachnie cynamonem.

  • 300 g mąki pszennej (jasnej)
  • 200 g mąki typu graham lub pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 duże marchewki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • pół szklanki ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • garść dowolnych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

Mieszamy mąkę z proszkiem, przyprawami i startą marchewką. Dodajemy jajka i cukier. Masło rozpuszczamy i dodajemy ostudzone do ciasta, a na końcu rozdrobnione orzechy. Keksówkę (dł. 20 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto powinno być gęste. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.