[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”2_3″][tm_pb_text admin_label=”Text”]
Bardzo proste danie obiadowe. Wiem, że można kupić dania w słoiczku ,,spagetti” dla niemowląt, ale naprawdę nic trudnego i warto zrobić je samodzielnie.
– 25 g makaronu spagetti
– 1 średni pomidor lub passata pomidorowa
– 6 malutkich marchewek lub 1 normalna duża
– dwie garście pokrojonej w kostkę cukinii
– dwa plasterki papryki
– wiórki z sera żółtego
– olej roślinny lub masło
– 2 łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich
Do garnuszka wrzucamy pokrojoną marchew, cukinię i paprykę, zalewamy wodą źródlaną i gotujemy 5 minut. Oparzamy pomidora ze skórki, blendujemy i dolewamy powstały sok pomidorowy do warzyw lub używamy trochę passaty. Dosypujemy zioła, olej/masło i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy połamany w drobne (1-2 cm) kawałki makaron i gotujemy 10 minut. Całość powinna mieć konsystencję dość gęstą. Ścieramy ser na drobne wiórki i posypujemy równomiernie makaron.
Danie dla niemowlaczka oczywiście powinno być bez soli. Oczywiście można zrobić wersję z dodatkiem mięsa.
[/tm_pb_text][/tm_pb_column][tm_pb_column type=”1_3″][tm_pb_image admin_label=”Image” src=”https://dietetykasmyka.pl/wp-content/uploads/2019/09/Spagetti-z-warzywami.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”off” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]

