Kolejny wpis z cyklu ,,Oswajamy”. Pierwszy ,,Oswajamy buraczki” też gorąco polecam. Kto z was nie lubił w dzieciństwie szpinaku ręka do góry? Ja! Kojarzę zieloną papkę, która była zawsze taka sama w smaku i przypominała glony z jeziora. Cóż… wybaczam mojej mamie, bo nie miała dostępu do internetu 🙂 Ja mam internet i kilka książek kucharskich, więc nie widzę innej opcji jak znaleźć taką formę szpinaku, żeby moje dzieci go od czasu do czasu jadły! Wybrałam parę ciekawych przepisów i wierzę, że to także Wam pomoże.
Szpinak należy do jednych z najzdrowszych warzyw.
Znalezione na blogach i stronach kulinarnych:
- Zielone smoothie ze szpinaku i kiwi Pokaż dziecku, że obierasz kiwi, jabłko- zmiksuj z wodą i dodaj szpinak. Szpinak bogaty w żelazo i kiwi bogate w witaminę C to IDEALNA kombinacja. Przepis pochodzi z Mniammniam.com
- Zupa ze szpinaku pochodzi z Bazyliowo i wygląda bardzo apetycznie. jedyne do czego się przyczepię to proszę nie smażyć na zwykłym maśle. Może być klarowane lub olej rzepakowy czy kokosowy.
- Ciasto ze szpinakiem / Ciasto Shreka Jeszcze go nie piekłam, ale raz kiedyś jadłam i było bardzo delikatne. Przepis pochodzi z bloga Przyjemność z pieczenia. Zamiast cukru można użyć stewii lub ksylitolu, albo po prostu mniej cukru 🙂
- Gotowane kuleczki serowe ze szpinakiem Autor nieznany a przepis pochodzi ze strony Kulinarni.tvn.pl , idealne danie do jedzenia rączką (metoda BLW)
- Pasztet z kaszy jaglanej i szpinaku Wspaniały pasztet z Olga Smile. Zamiast ,,bawienia się w robienie mąki jaglanej możecie użyć zwykłej mąki a także świeżego szpinaku. Polecam pieczenie w szklanych keksówkach (pozbyłam się bez żalu metalowych, a silikonowa się kurzy od kilku lat)