Czy dzieci powinny jeść ryby?

[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”4_4″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Często pytają mnie uczestnicy szkoleń i warsztatów jakie i gdzie kupuję ryby. Parę lat temu to pytanie trochę mnie wprawiało w konsternację, bo jako dietetyk powinnam polecać ryby i sama je spożywać. Teraz gdy słyszę takie pytania biorę głęboki oddech i mówię – niestety moja rodzina rzadko je ryby… Jestem z Wami wtedy szczera i tłumaczę dlaczego.

Przede wszystkim po co jemy ryby?
  • są smaczne
  • są dobrą alternatywą dla kolejnego mięsnego obiadu
  • są dobrym źródłem białka, soli mineralnych (szczególnie ryby morskie)
  • w tłustych rybach znajdują się niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3, oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
  • są ogólnie niskokaloryczne

Ryby morskie (czyli te, które pływają w morzach i oceanach) są zdecydowanie zdrowsze, od ryb słodkowodnych. Jest to związane z zawartością soli w wodzie, która połykana przez rybę, kumuluje się w jej ciele. Zawierają jod, żelazo, selen, magnez, fosfor, potas, a zjadając malutkie rybki (np.sardynki) razem z ośćmi, dostarczamy sobie wapnia.   Niestety trudno kupić lub samodzielnie złowić dobrą rybę. W sklepach królują ryby hodowlane. Za jakość trzeba zapłacić, a duże sklepy, szczególnie sieciówki wolą zamówić ogromne ilości ryb niskiej lub średniej jakości, żeby sprzedać w okazyjnej cenie. Inaczej nie będzie na drogi towar klientów i produkt się zmarnuje. Przedstawiciele wielkich hipermarketów wiedzą przecież, że klienci zamożni, szukający produktów najwyższej jakości i tak pójdą do renomowanego sklepu rybnego i bez problemu zapłacą wysoką cenę.

Które ryby zdecydowanie odradzam:
  • rybę maślaną
  • mintaja
  • pangę (żeby szybciej się rozmnażać w zatłoczonych klatkach zanurzonych w wodzie) otrzymują hormony a jej cena mówi sama za siebie
  • łososia (polecam film ,,Cała prawda o rybach”, dla osób o mocnych nerwach….)
  • tilapię
  • limandę
KTÓRE RYBY Nadają się do jedzenia:
  • miruna nowozelandzka
  • morszczuk australijski i innego pochodzenia
  • dorsz atlantycki
  • dorsz bałtycki

Kupujcie ryby w sklepach rybnych lub w hurtowniach rybnych. Jeżeli macie taką możliwość to porozmawiajcie ze sprzedawcą. Całe środowisko jest zanieczyszczone i tylko szkoda, że zamiast hodować ryby w bardzo dobrych warunkach to męczymy te stworzenia i zatruwamy do tego stopnia, że są gorsze niż dziko żyjące w zanieczyszczonym, ale naturalnym otoczeniu.

Polecam zajrzeć na stronę http://ryby.wwf.pl/jaka-ryba-na-obiad-poradnik-konsumenta/

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *