Książki kucharskie dla dzieci

Książki kucharskie dla dzieci

Często zachęcam rodziców parolatków, aby wspólnie robili z dziećmi proste zakupy (nie chodzi mi tutaj o porządne zakupy na cały tydzień z marudzącym brzdącem przy boku!) i wspólne gotowanie. Nawet 2-3 latek może pod nadzorem rodziców nacisnąć włącznik blendera,  pomieszać składniki lub ,,lepić” (a raczej bawić się ciastem 🙂 Tym bardziej tzw. niejadki powinny poznawać jedzenie od podstaw. Oczywiście można to robić przeglądając z dzieckiem internetowe zdjęcia potraw, pokazać własną książkę kucharską albo kupić dziecku książkę z przepisami i zdjęciami małych kucharzy. Tylko proszę- nie porównujcie swoje dzieci do bohaterów na zdjęciach, nie mówcie ,,zobacz, ten chłopiec robi sam kotlety a ty nie”. Dziecko i tak samo się porówna do tych dzieci i możliwe, że będzie chciał spróbować swoich sił w kuchni, jeżeli nie poczuje presji rodziców.

  1. MarterChef Junior (w sklepie niestety nie było pierwszej edycji książki), bardzo zachęcające zdjęcia i często dość pomysłowe przepisy

 

 

2. ,,Pyszności” Anna Starmach – 60 przepisów. mamy podział na śniadania, obiady, kolacje, napoje, słodkości. Bardzo dużych takich podstawowych przepisów jak np. owsianka, jaglanka, placuszki, omlet, batoniki owsiane, zupa pomidorowa, kluseczki leniwe, knedle, naleśniki, tarta, kotlet schabowy (!), pizza, hamburger, kakao, lemoniada, kompot, sernik, babeczki, brownie, lody, tort. Jest też dużo podpowiedzi np. jak zrobić placuszki w różnych kształtach, jak zrobić domowy ketchup, a nawet jak podrzucać naleśniki! Jest miejsce na własne przepisy.

 

3. ,,Magda i dzieciaki” Magda Gessler – także 60 przepisów, jest też miejsce na zapisywanie własnych przepisów

 

,,Im wcześniej obudzisz w dziecku ciekawość smaku, tym bardziej otwarte na radość z gotowania i smakowania będzie w przyszłości” Magda Gessler

 

4. ,,Smaki dzieciństwa” Mateusz Gessler Książka jurora MasterChef Junior, kucharza i restauratora. ,, Ta publikacja to kulinarna podróż do krainy smaków dzieciństwa, do dań kojarzących się z beztroską, ze wspólnymi obiadami, niedzielnymi deserami, do potraw pachnących rodzinnym domem czy wakacjami u babci.”

 

 

5. ,,Mikołajek i słodkie przekąski” Alain Ducasse , francuski geniusz kulinarny, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelina, prowadzi restauracje na całym świecie stworzył 30 pysznych przepisów, szczególnie dla fanów Mikołajka

 

 

6. Uczta dla maluszka Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska. Zawiera wskazówki i przepisy dla dzieci od 6. miesiąca do 5. roku życia na 220 stronach. Wiele cennych wskazówek.

 

7. ,,Razem w kuchni” Zosia Cudny. Autorka jest założycielką popularnego bloga kulinarnego makecookingeasier.pl i mamą małej Hani. Mamy tutaj ponad 300 stron i rozdziały: śniadania, witaj szkoło, nie lubię warzyw, zupa to podstawa, mamo pić, podwieczorek, czas na piknik, moje urodziny i czas dla mam. Zdjęcia ,,Cudne” i perfekcyjne. Sielsko i anielsko 🙂

8. Zielone koktajle, stworzone przez autorkę/autorów (?) bloga www.zielonekoktajle.blogspot.com . Zielone koktajle dla mam i dzieci- 365 przepisów dla dzieci, kobiet w ciąży i mam karmiących piersią- tak opisano tą książkę. Na ceneo ta książka ma 4,9 gwiazdek na 5 możliwych a na fb ponad 170.000 osób lubi to! Oglądając zdjęcia aż chce się coś dobrego wypić lub zmiksować 🙂

 

9. ,,Dzieci gotują. Wielka Księga Przepisów” Agnieszka Górska , Ponad 200 stron. Przepisy,  dokładne opisy, rysunki, zdjęcia, krótkie opowiadania związane z każdą potrawą, propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz propozycje zorganizowania efektownych przyjęć, opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivre’u. Bardzo ,,dziecięca” książka.

 

10. ,,Mali szefowie kuchni” Joseph Seeletso, 50 przepisów srogiego jurora ,,Józka” z Top Chefa.  Gotował dla króla Szwecji Gustava i księżniczki Sylvii, Billa Gates’a i Michaela Jacksona! Ma dwóch synów.

 

11. ,,Ugotuj mi tato” Tomasz i Joanna Jakubiak Zdrowo, wesoło i prosto! ,, Książka uwzględnia wszystkie dziecięce diety, żadna z proponowanych potraw nie zawiera cukru” tak opisano tę książkę.

 

Mam nadzieję, że ten wpis ułatwi Wam wybór. Będę wdzięczna za udostępnianie, bo z myślą o Was poświęciłam na niego dużo wolnego czasu. Dziękuję.

 

Zapisz się na mój newsletter!

Twój mail jest u mnie bezpieczny. Wysyłając swoje dane wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez Zuzannę Kłos (kontakt@dietetykasmyka.pl) do wysyłki newslettera. W każdej chwili możesz cofnąć zgodę.

Tak, chcę!