Bierzemy pod lupę menu w przedszkolach

Bierzemy pod lupę menu w przedszkolach

Przyjrzałam się nadesłanym przez Was jadłospisom ze szczecińskich przedszkoli.

Przedszkolaki powinny być żywione w sposób naturalny i odpowiedni do zapotrzebowania. Przetworzona żywność może osłabiać ich odporność, alergizować, powodować zaparcia lub biegunki, nadmiernie pobudzać. 

Nadal szybko rosną (choć nie tak jak w wieku 1-2 roku życia) i potrzebują dobrego budulca, czyli wartościowego białka, witamin i minerałów. W ich menu nie powinno zabraknąć jajek, chudego mięsa, warzyw, produktów mlecznych. Dzieci mogą pić krowie lub kozie mleko, chociaż zdecydowanie lepsze będą produkty tj.jogurty, kefiry, sery. Błędem jest ograniczanie masła czy śmietany ze względu na procent tłuszczu, ponieważ część witamin jest rozpuszczalnych tylko w tłuszczach i tam je znajdziemy. Dobrej energii będą im dodawały kasze, ciemne pieczywo, makarony.

Obecnie już 4-5 latki mają otyłość, przez co mocno zwiększa się prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości w wieku nastoletnim i dorosłym. Jeżeli zauważymy, że dziecku wzrósł apetyt i zaczyna ,,nabierać ciałka” to warto nawet raz w miesiącu zważyć dziecko, zapisać i porównać z poprzednim wynikiem na siatce centylowej. Inaczej wystarczy kontrolować wagę i wzrost raz na pół roku.

Teraz też umacniają się nawyki żywieniowe dziecka. Rodzice nadal powinni mieć wpływ na to co dziecko je. Niestety niektórzy z różnych względów oddają część odpowiedzialności w ręce brzdąca. Podają tylko jego ulubione potrawy lub mają problem z odmówieniem mu zachcianek. Dzieci w tym wieku potrafią powiedzieć że coś jest zdrowe/niezdrowe, ale jest to tylko określenie, bez zrozumienia dlaczego takie jest. Praktycznie jedynym wyznacznikiem tego czy dziecko zje posiłek czy nie jest jego smak. Tylko duży głód sprawia, że dzieci jedzą potrawy, które im nie smakują.

W bardzo wielu przedszkolach powtarzały się te same dania. Nasze przedszkolaki są żywione w sposób tradycyjnie polski. Kotlety mielone, mizeria, ziemniaki, pomidorówka, naleśniki to standardy.

Każdy przedszkolak otrzymuje codziennie zupę. Uważam to za ,,plus” ponieważ czytałam wyniki badań ankietowych, gdzie często dzieci w tym wieku pozostające w domu nie jadają zup.

Niestety w każdym przedszkolu dzieci jedzą za dużo mięsa (przeważnie 5-7 porcji). Zaliczam do tego dania obiadowe, ale także kanapki z wędliną lub pasztetem. Rekord to 9 porcji na 5 dni! Optymalna ilość mięsa to 3 razy na tydzień. Zdecydowanie polecam wszystkim rodzicom przedszkolaków wegetariańskie obiady w weekendy.

Wybrałam dla Was produkty niewskazane a obecne w jadłospisach:

• kotlet schabowy panierowany

• płatki zbożowe miodowe na mleku

• wątróbka z cebulką

racuchy z dżemem lub cukrem

• pączek (na podwieczorek)

• ciastka

Niestety, w większości przedszkoli przynajmniej raz w tygodniu dzieci dostają ciastka, krakersy, paluszki… Bardzo mi się to nie podoba. Uważam, że w takich placówkach dzieci powinny jeść wyłącznie posiłki/przekąski, które ,,dają” mu wartość. Niech decyzja czy dziecko je czy nie je słodyczy będzie WYŁĄCZNIE w rękach rodziców.

 

Kilka jadłospisów było bliskich ideałowi i postanowiłam stworzyć listę świetnych kompozycji:

• twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

• zupa mleczna- owsianka na mleku

• jajecznica na parze ze szczypiorkiem

• kopytka szpinakowe

• zupa/krem marchewkowy z kluseczkami

• pieczony filet rybny we własnym sosie

• ryba pieczona w ziołach

• kanapka z twarożkiem i owocami leśnymi

• kanapka z pastą z ciecierzycy

• pasta z pieczonej marchewki i suszonych pomidorów

• pasta twarogowa z ziołami

• zupa jarzynowa z kaszą jaglaną

• ryż brązowy z gulaszem z szynki

• surówka z kapusty czerwonej i pomarańczy

• pasta z ciecierzycy + ogórek kiszony

• kasza jaglana z warzywami i kurczakiem

• filet z kurczaka duszony w warzywach

 

Napoje na 5 z plusem:

• woda

• woda z cytryną

• herbata majerankowa z cytryną i miodem

• herbata miętowa

 

Przekąski/podwieczorki

• sałatka owocowa z olejem kokosowym

• jogurt naturalny z owocami leśnymi

• kefir naturalny z truskawkami

• mango, ananas, jabłko, gruszka, winogrona, banan, mandarynki, kiwi

• ciasteczka wielozbożowe

• jogurt naturalny z owocami leśnymi

• rodzynki

• słonecznik

Jeżeli chcesz lepiej żywić swojego przedszkolaka to zapraszam Cię na warsztaty z żywienia dzieci po 1 roku

 

 

Zapisz się na mój newsletter!

Twój mail jest u mnie bezpieczny. Wysyłając swoje dane wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez Zuzannę Kłos (kontakt@dietetykasmyka.pl) do wysyłki newslettera. W każdej chwili możesz cofnąć zgodę.

Tak, chcę!