Chleb dla dzieci mieszany

Chleb dla dzieci mieszany

Zapach obłędny! Smak? Syn określił jako ,,rewelka” (pewnie w przedszkolu usłyszał takie określenie). W dwie godziny chleb był gotowy od a do z, a ja obiecałam sobie, że zacznę częściej piec chleby.

Składniki:
-250 g mąki pełnoziarnistej pszennej np.Lubella pełne ziarno (graham)
-250 g mąki orkiszowej
-300 ml letniej wody
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka soli (piekąc dla niemowlaka można pominąć)
-1 opakowanie drożdży instant
-2 łyżki oleju rzepakowego

Mąki, cukier, sól i drożdże mieszany (ja to robię od razy w robocie z hakiem do wyrabiania chleba marki Bosch). Dodajemy olej, wodę. Mieszamy robotem przez około 8-10 minut. Ostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia (w misce od robota, przykrytej ściereczką) w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni). Po czym jeszcze raz chwilę wyrabiamy ciasto i przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej dowolnymi płatkami błyskawicznymi). Znowu odstawiamy na około 30 minut, aby podwoiło wysokość.

Pieczemy 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem na najniższym poziomie. Wystawiamy z piekarnika i z formy, studzimy na kratce.